Szent Gellért Alkotó- és Rajzpályázat

Idén immár negyedik alkalommal szervezi meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért Alkotó- és Rajzpályázatot. A fiatalok két korcsoportban nevezhettek, a témát pedig – a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve – a magyar szentek és boldogok jelentik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2018/2019-es tanév első, nagyobb szabású, minden Szeged-Csanádi Egyházmegyés fiatalnak szóló programja idén is a Szent Gellért Alkotó- és Rajzpályázat. A diákok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is két kategóriában nevezhettek: az általános iskola 1-6. osztályos tanulói magyar példaképeket ábrázoló rajzokkal, festményekkel, vagy egyéb kreatív módon elkészített művekkel nevezhettek, míg a 7.-12.es fiatalok számára idén egy új lehetőség adódott.

Az idei pályázatban a nagyobb korosztály ugyanis a legnépszerűbb közösségi hálón, a facebookon keresztül alkothat. Az ötletet a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik jelképe, a Missziós-kereszt szolgáltatta, amely 2019 nagyböjtjében érkezik a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe. A kereszten 20 magyar szent és boldog ereklyéje található, azonban valószínűleg nem mindegyik szentet ismerik egyformán a fiatalok, így az a cél, hogy a számukra kevésbé ismert szenteket is jobban bemutassák. A gyerekek minimum 2, maximum 4 fős csapatokban nevezhettek, a szakmai felügyeletet pedig hitoktatóik vállalták. A cél, hogy a fiatalok november 13-áig (a magyar szentek és boldogok ünnepéig) minél hitelesebben és kreatívabban felépítsék a választott szent facebook-oldalát. A verseny bírálóinak az oldal követőinek száma mellett szempont az is, hogy milyen lenne ma a boldog/szent profilja (hitelesen bemutatni), sikerült-e az életeseményeinek, küldetésének bemutatása, mit tenne ma, milyen híreket osztana meg, mit kedvelne/lájkolna, milyen eseményt szervezne, milyen fényképeket/tartalmakat osztana meg, milyen idézeteket írna ki, és egyáltalán: hogyan lenne jelen a XXI. században, és annak digitális világában?

Végül 11 csapat nevezett a versenyre, amelyek között voltak igazán kiemelkedőek is. A díjazás a fiatalabb korosztály számára egy szegedi, a Dómban, a Püspöki palotában eltöltött élménynap volt, míg az idősebb korosztály győztes csapata egy 3 napos osztálykirándulást nyert Hollókőre, a második helyezett csapat egy Mórahalmi gyógyfürdőzős, a bronzérmesek pedig egy Szegedi bowlingos élménynapra hívhatták meg osztályukat.

Share
Tovább az eszköztárra